Destilerija Novićević +381 60 35 00 914

Pratite nas: :
PORUČI

Pokraj reke Morave lepe cure borave

Velika Plana: medno srce Srbije

Geografsko poreklo rakije Novićević

Ukoliko samo bacite pogled na kartu Srbije videćete da se Velika Plana nalazi tačno na mestu gde se kod čoveka nalazi srce. A to nije slučajno. Kao što nije slučajno da Nevena Novićević, tvorac ove divne i jedinstvene rakije od meda dolazi baš odavde, iz srca Srbije.

Velika Plana, grad sa dvadesetak hiljada stanovnika, smešten na levoj obali Velike Morave, krije u sebi mnoge lepote i tajne.

Manastir Koporin datira još iz vremena despota Stefana (1389-1427) i spomenik je kulture od izuzetnog značaja, baš kao i manastir Pokajnica, posvećen prenosu moštiju Svetog Nikole. Prvobitno je sagrađen kao crkva-brvnara od strane Vujice Vulićevića, koji je učestvovao u ubistvu svog kuma Karađorđa. To je bio njegov čin pokajanja.

Da je oblast Velike Plane duboko ukorenjena u srpsku istoriju i duhovnost svedoči i Radovanjski Lug, hrastova šuma u kojoj je još jedan spomenik kulture od izuzetnog značaja, crkva Zahvalnica. Ovde je 1817. godine, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, ubijen Karađorđe. U blizini kolibe u kojoj je ubijen nalazio se prvobitni grob srpskog vožda. Kasnije je njegovo telo prebačeno u Topolu. Crkva je izgrađena 1930. godine, po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, apo uzoru na crkvu u Oplencu. U njoj se nalaze portret Karađorđa u prirodnoj veličini.

Velika atrakcija je i crkva-brvnara u Krnjevu, izgrađena u osamnaestom veku, posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. U njoj se nalazi ikonostas sa 28 ikona, koje potiču s kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka.

Novijeg datuma je sad već čuveno etno selo Moravski konaci, izgrađeno krajem 2007. godine. Kompleks je podeljen u dva dela, prvi čini samo etno selo, dok je drugi deo organizovan kao sportsko-rekreativni centar, sa akva parkom i restoranskim delom.

Osim brojnih spomenika kulture i atrakcija, treba istaći da je Velika Plana grad dragih i vrednih ljudi i nadaleko poznatih ugostitelja.

Ali možda i najlepše od svega u oblasti Plane je prelepa priroda od koje zastaje dah. Čitav grad je okružen prirodom u svom najveličanstvenijem izdanju. Kao da je neko, u pradavna vremena, među prvima imao priliku da bira za sebe rajski komad zemlje darivane od Boga.