Destilerija Novićević +381 60 35 00 914

Pratite nas: :
PORUČI

O nama

Povratak tradiciji

Rakija od meda

Destilerija Novićević iz Velike Plane predstavlja mladu, perspektivnu porodičnu firmu, za čiji se kvalitet i ukus proizvoda nadaleko čuje.

Glavna zvezda je MEDOVAČA, jedinstvena rakija na našem, ali i na svetskom tržištu, napravljena od meda, ali „ljuta kao zmija“.

Nevena Novićević, inženjer prehrambene tehnologije, svoje znanje pretočila je u medovaču jačine 40%. koja nastaje dvostrukom destilacijom fermentisanog meda.

Zbog ljubitelja slatkih rakija, postoji i verzija specijalne slatke rakije od medovače u koju je dodat med – MEDENA. Jeste slatka, ali nije ni tako slaba. Na pola puta između likera i žestine. Ima 28% alkohola.

U ponudi su još i likeri, od maline, višnje i oraha, za koje se kao baza koristi vrhunska rakija od meda, dok se voće kontrolisano uzgaja u selu Baničina.

„Važno je da med bude prirodan. Livadski, bagremov, lipov, od svakog je rakija dobra.To je rakija koja nema metanola i prija organizmu. Med je zdrava sirovina, pa ni rakija ne može da bude loša“, kaže Nevena

Nevenina priča

Od ideje do kvalitetnog proizvoda

„Potajno sam maštala o tome da jednog dana napravim nešto što će biti jedinstveno na našem, ali i na svetskom tržištu.“

 

“Moje ime je Nevena Novićević, živim u Beogradu, a medovaču proizvodim u Velikoj Plani. Završila sam Poljoprivredni fakultet, smer prehrambena tehnologija.

Tokom studija, prvo iskustvo u proizvodnji primenom savremene tehnologije stekla sam u Vinariji Radovanović, gde sam imala praksu.Tada sam potajno maštala o tome da jednog dana napravim nešto što će biti jedinstveno na našem, ali i na svetskom tržištu. Moj otac, dugogodišnji iskusni pčelar, uticao je na mene da počnem da razmišljam u pravcu – kako daod čistog meda proizvedem medovaču – prvu, pravu rakiju od meda.

To je veoma složen postupak tako da sam odlučila da mi to bude diplomski rad na fakultetu kod profesora Ninoslava Nikićevića, kako bi tehnologiju izučila na naučnoj bazi. Uz veliku podršku naših enologa Mije Radovanović i Milenka Marića pune 3 godine sam radila na usavršavanju ove rakije. Sve se odvijalo u podrumu koji se nalazi u kući u Velikoj Plani.

Medovača važi za jedno od najstarijih pića na našim prostorima i šire, ali je tradicionalna receptura iščezla. Prestali su da je prave jer je  postupak proizvodnje veoma dug i skup. Za litar je potreban kilogram i po meda  vrhunskog kvaliteta, zbog čega se medovača, s punim pravom, naziva kraljicom među rakijama.

Česta je zabluda je, međutim, da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa.

To je prefinjena rakija, prosto nas zavodi svojim finim aromama i cvetnim mirisima, jednom rečju izuzetno je plemenito piće.

To je veoma složen postupak tako da sam odlučila da mi to bude diplomski rad na fakultetu kod profesora Ninoslava Nikićevića, kako bi tehnologiju izučila na naučnoj bazi. Uz veliku podršku naših enologa Mije Radovanović i Milenka Marića pune 3 godine sam radila na usavršavanju ove rakije. Sve se odvijalo u podrumu koji se nalazi u kući u Velikoj Plani.

Medovača važi za jedno od najstarijih pića na našim prostorima i šire, ali je tradicionalna receptura iščezla. Prestali su da je prave jer je  postupak proizvodnje veoma dug i skup. Za litar je potreban kilogram i po meda  vrhunskog kvaliteta, zbog čega se medovača, s punim pravom, naziva kraljicom među rakijama.

Česta je zabluda je, međutim, da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa.

To je prefinjena rakija, prosto nas zavodi svojim finim aromama i cvetnim mirisima, jednom rečju izuzetno je plemenito piće.

Sve što je zaista kvalitetno oduvek se proizvodi u malim serijama, tako da je i moja proizvodnja ograničena na svega 1000 litara godišnje. Cilj mi je da MEDOVAČU NOVIĆEVIĆ zaštitim kao patent i da jednog, ne tako dalekog dana, postane prepoznatljiv srpski brend u svetu. Uverena sam da za to postoje svi preduslovi.

Diplomirala na flaši medovače napravljene iz očevog pčelinjaka

Posle fakulteta osnovala destileriju za rakiju od meda

Jedinstvene rakije

Најукуснији викенд у Београду: Шта пробати на фестивалу сира

Medalje i diplome

Nagrade

Festivali i marketi

Manifestacije na kojima učestvujemo

Balkan cheese festival

Katapult festival

Sladak život Festival

Ukus Fest festival

Video & Press