Tokom studija, prvo iskustvo u proizvodnji primenom savremene tehnologije stekla sam u Vinariji Radovanović, gde sam imala praksu.Tada sam potajno maštala o tome da jednog dana napravim nešto što će biti jedinstveno na našem, ali i na svetskom tržištu. Moj otac, dugogodišnji iskusni pčelar, uticao je na mene da počnem da razmišljam u pravcu – kako daod čistog meda proizvedem medovaču – prvu, pravu rakiju od meda.
To je veoma složen postupak tako da sam odlučila da mi to bude diplomski rad na fakultetu kod profesora Ninoslava Nikićevića, kako bi tehnologiju izučila na naučnoj bazi. Uz veliku podršku naših enologa Mije Radovanović i Milenka Marića pune 3 godine sam radila na usavršavanju ove rakije. Sve se odvijalo u podrumu koji se nalazi u kući u Velikoj Plani.
Medovača važi za jedno od najstarijih pića na našim prostorima i šire, ali je tradicionalna receptura iščezla. Prestali su da je prave jer je postupak proizvodnje veoma dug i skup. Za litar je potreban kilogram i po meda vrhunskog kvaliteta, zbog čega se medovača, s punim pravom, naziva kraljicom među rakijama.
Česta je zabluda je, međutim, da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa.
To je prefinjena rakija, prosto nas zavodi svojim finim aromama i cvetnim mirisima, jednom rečju izuzetno je plemenito piće.
To je veoma složen postupak tako da sam odlučila da mi to bude diplomski rad na fakultetu kod profesora Ninoslava Nikićevića, kako bi tehnologiju izučila na naučnoj bazi. Uz veliku podršku naših enologa Mije Radovanović i Milenka Marića pune 3 godine sam radila na usavršavanju ove rakije. Sve se odvijalo u podrumu koji se nalazi u kući u Velikoj Plani.
Medovača važi za jedno od najstarijih pića na našim prostorima i šire, ali je tradicionalna receptura iščezla. Prestali su da je prave jer je postupak proizvodnje veoma dug i skup. Za litar je potreban kilogram i po meda vrhunskog kvaliteta, zbog čega se medovača, s punim pravom, naziva kraljicom među rakijama.
Česta je zabluda je, međutim, da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa.
To je prefinjena rakija, prosto nas zavodi svojim finim aromama i cvetnim mirisima, jednom rečju izuzetno je plemenito piće.
Sve što je zaista kvalitetno oduvek se proizvodi u malim serijama, tako da je i moja proizvodnja ograničena na svega 1000 litara godišnje. Cilj mi je da MEDOVAČU NOVIĆEVIĆ zaštitim kao patent i da jednog, ne tako dalekog dana, postane prepoznatljiv srpski brend u svetu. Uverena sam da za to postoje svi preduslovi.